Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online symposium ‘Ondermijning en communicatie’

8 oktober @ 10:00 - 12:00

Ondermijning

Het openbaar bestuur wordt in toenemende mate geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. Een brede maatschappelijke aanpak is noodzakelijk en goede samenwerking tussen gemeenten, politie en andere ketenpartners is cruciaal. Als communicatieadviseur kun jij daar een bijdrage aan leveren.

Tijdens dit webinar maken we je bekend met en bewust van de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit in Gelderland en Overijssel. We besteden aandacht aan de aanpak van ondermijning en de grote rol die communicatie hierin speelt.

We organiseren deze online bijeenkomst in samenwerking met RIEC Oost-Nederland. Het symposium is speciaal voor communicatieadviseurs van de gemeenten en de provincies in Gelderland en Overijssel.

Programma (onder voorbehoud)

10.00 – 10.30 uur: Opening door dagvoorzitter en tafelgesprek met burgemeester Marcouch (gemeente Arnhem) en Marjolein Meijners (RIEC Oost-Nederland).

10.30 – 11.15 uur: Break-out sessies

  • Interne bewustwording: Let op, deze sessie is vol. Je kunt je hiervoor niet meer aanmelden.
    De aanpak van ondermijning start met bewustwording. Voordat de overheid goed kan samenwerken om ondermijning aan te pakken, moeten we allemaal beseffen dat ondermijnende criminaliteit een groot probleem is. Ook in Oost-Nederland en ook in jouw gemeente. Of een collega nu aan de balie zit, als boa de straat op gaat of pgb-aanvragen beoordeelt, iedereen kan in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw collega’s weten wat ondermijning is, hoe ze het kunnen herkennen en wat ze met signalen moeten doen?
  • Controle vakantieparken: In Gelderland en Overijssel liggen bijna duizend vakantieparken. Een deel daarvan kan helaas niet meer bestaan van het toerisme en verpaupert. Deze vakantieparken vormen een toevluchtsoord voor mensen met psychische of sociale problematiek, arbeidsmigranten en personen die graag buiten het zicht van de overheid willen blijven. De overheid houdt steeds vaker controles, ondersteund door de projecten Ariadne in Gelderland en Vitale Vakantieparken in Overijssel. Zo’n controle ligt vaak heel gevoelig en is goed zichtbaar voor de media. Hoe pak je dit communicatief het beste aan? Tijdens deze workshop bespreken we de lessons learned.
  • Integrale controle bedrijventerreinen: Industrieterreinen zijn bij uitstek geschikt voor criminele activiteiten. Het is er ’s avonds en ’s nachts vaak uitgestorven en overdag is er overal bedrijvigheid. Voor de overheid is het lastig om zicht te houden op deze terreinen. De borden op de gevels vertellen niet altijd wat er binnen gebeurt en er is veel verloop en leegstand. Steeds meer gemeenten houden daarom controles op bedrijventerreinen om te weten welke bedrijven er gevestigd zijn en welke activiteiten plaatsvinden. Zo’n controle gebeurt meestal integraal, dus met verschillende overheidspartners samen. Hoe gaat een integrale controle in zijn werk, waar moet je aan denken als je de communicatie op poten zet, welke boodschap gebruik je en hoe communiceer je samen met andere overheidsdiensten?

11.15 – 11.30 uur: Terugkoppeling uit de deelsessies en afsluiting.

Aanmelden

Op dit moment is het niet meer mogelijk om online aan te melden. Wil je bij deze bijeenkomst aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar info@gelderlandacademie.nl.

Gegevens

Datum:
8 oktober
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Online omgeving

Organisatoren

RIEC Oost-Nederland
Gelderland Academie