Omgaan met intimidatie en bedreiging

Raadslid zijn is geen makkelijke taak. Je neemt verregaande besluiten waar niet iedereen altijd blij mee is. Inwoners spreken je aan op je keuzes en dat is prima. Je bent tenslotte volksvertegenwoordiger. Maar soms is er geen goed gesprek, maar agressie. Soms openlijk, een andere keer anoniem, via social media. Er zijn mensen die over dreigende taal beweren dat ‘het erbij hoort’ als je raadslid bent. Maar waar boosheid overgaat in bedreiging en agressie is de grens bereikt en actie gewenst. Bovendien wordt door bedreiging ook de democratie ondermijnd.

Maar wat moet je doen als je ermee te maken hebt? Wat gebeurt er met je als raadslid als je bedreigd wordt? Welke impact heeft het op je gezin? Kun je aangifte doen en hoe gaat dat dan? Moet je dat zelf doen, of kan je daar hulp bij krijgen? De Gelderland Academie organiseert avonden waarin op al deze vragen een antwoord komt. Een officier van Justitie vertelt over de juridische kant van het onderwerp. Ze vertelt wanneer je aangifte kunt doen en wat er vervolgens gebeurt met die aangifte. Een crisisadviseur van het Instituut voor Psychotrauma vertelt wat het met je doet als je bedreigd wordt. Welke nazorg heb je nodig? Daarbij is er ruim de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen. Om te laten zien wat je als raad kunt doen tegen agressie en geweld, wordt er door een griffier of raadslid verteld over het agressieprotocol.

Deze bijeenkomst is ook aan te passen voor een andere doelgroep, bijvoorbeeld collegeleden of ambtenaren.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in een vergelijkbare bijeenkomst bij jou in de buurt? Neem dan contact op met: Freya van Os, 06-37444475 of freyavanos@vnggelderland.nl

Gelderland Academie